Works / Parks – Community Jordan Valley Gateway Plaza / Springfield, Missouri

Jordan Valley Gateway Plaza

GreenWorks was hired to create an overall park master plan and site design for a decommissioned limestone quarry located at the main eastern access point to the Jordan Valley Urban Renewal District. The master plan and site design for the ten acre Jordan Valley Gateway Plaza and Park in Springfield, Missouri reflects local history and unique site conditions and includes a significant entrance gateway plaza and water feature; a central gathering place and plaza recognizing Springfield’s sister cities: a children’s playground; significant multi-use open space; a permeable parking lot to support park uses and enhanced streetscapes along National Avenue to the east and Traffic Way to the south.

Site design challenges included not only a major renovation of an extreme brownfield site with both methane gas and soil settlement issues, but also was intended by the City of Springfield to serve as an example of sustainable site development for future development. The site design also responded to the presence of a working concrete plant at the NW corner of the site; a minor league baseball stadium immediately to the west and an active railroad on the north side of the site.

GreenWorks worked with local geotechnical engineers and architects; the City of Springfield City Council, Springfield Office of Public Information, Public Works, Planning, Engineering and Parks departments; the Jordan Valley Advisory Committee; the Jordan Valley Gateway Design Committee; and the community at large to develop consensus and support for the project through a series of public meetings and interactive public workshops.