Russellville Commons – Portland, Oregon

Russellville Commons - Portland, Oregon

Russellville Commons

Russellville Commons, located adjacent to the TriMet MAX stop at E Burnside and SE 102nd Avenue, is a three- to four-story assisted living facility with group care units for Alzheimer patients built atop an underground parking garage. It is one of the first multi-family developments in Portland’s Gateway District, part of the 1996 Outer Southeast Communtiy Plan’s densification initiative.

GreenWorks is designing streetscape improvements for Phase III, as well as an interior courtyard space that includes a memory care courtyard and a fountain. Significant streetscape elements include flow through planters that manage the building’s roof runoff along E Burnside and SE Ankeny Streets, and an entry plaza with special paving along and across SE 103rd Avenue extending to the Phase II section of the project. The interior courtyard space includes sculptural walls that provide a variety of spaces for individuals and for group interaction, as well as a tree-covered outdoor dining area. A circular vegetated swale handles courtyard stormwater runoff and provides a central landscape feature that echoes notions of healing and tranquility for the building’s residents.

Leave a Reply