Multnomah Falls Concept Plan

The ultimate goal of this project was to create a vision for the iconic and historic Multnomah Falls site to improve safety and access issues from Interstate 84, to amend pedestrian access and visitor experience of the site, and to re-connect the Multnomah Creek with a natural confluence to the Columbia River. With multiple stakeholders, including the U.S. Forest Services, Oregon Department of Transportation (ODOT), Oregon Parks and Recreation Department (OPRD), the Columbia River Gorge Commission and the Columbia Estuary Partnership. GreenWorks led a multi-disciplinary team to master plan and develop a vision for the future of Multnomah Falls as a new gateway experience of the Gorge. The design team provided conceptual design, master planning, visual analysis, and a circulation Study. The team developed the concept around a comprehensive reconfiguration of the Interstate 84 Multnomah Falls interchange with a new full interchange design and access to Benson State Recreation Area and bridge crossing of Multnomah Creek. The Vision Plan includes a daylighted and restored Multnomah Creek with a natural alluvial fan to the Columbia River for fostering chum salmon habitat.

Multnomah_Falls_Birdseye_sm.jpg

Fairview Woods Park

Fairview Woods Park is a renovation of an existing open space to a neighborhood Park and an example of where we successfully used a sustainability filter to improve park conditions and facilities. Some trails and interpretation existed at the park but graffiti, inappropriate park use and gunfire were common in the park and neighbors were concerned about safety. GreenWorks and SWCA environmental developed a conceptual plan and construction documents to address park safety and upgrade facilities to meet neighborhood recreation needs and provide access to wetland and riparian areas. We also addressed creek and wetland protection and sustainability on site by including native plant community restoration, vegetation management to provide visual corridors, minimal tree removal, use of downed woody debris for interpretive and plaza features, wetland trail improvements, trail decommissioning, minimized parking including ADA space, and upgraded trails to meet ADA standards.

DSC_9279_reduced.jpg
DSC_9264_reduced.jpg

The Encore

Located at the intersection of NW Overton and 9th Street in the heart of the Pearl District, this site is home to a 15-story condominium residential tower. GreenWorks was hired to provide landscape architectural elements for the development parcel, and adjacent public properties. GreenWorks designed a dramatic entry plaza, park lane, enhanced pedestrian areas, and a viewing garden that will be energized by stomwater runoff flowing over recycled glass. This project is targeting LEED Silver achievement.

encoresw1_sm.jpg
Rivergate_Simplot_110042_15.jpg
Rivergate_Simplot_110042_19.jpg

Washougal Town Square

Located at the City Center, this mixed use office/retail project was envisioned to be a catalyst for town center redevelopment. GreenWorks designed the site improvements to reinforce pedestrian and visual connections to the urban fabric and to the Columbia River Gorge area as a demonstration project. GreenWorks implemented goals for a sustainable development model by creatively designing stormwater solutions, rainwater harvesting, a central courtyard, and native plantings in an urban context for the one block development. GreenWorks used 3-D modeling to enable the design team, developer and local staff to visualize design solutions. This project is one of the 10 LEED-ND pilot projects by the USGBC for the nation.

Washougal Town Square- reduced.jpg

Beranger Condominiums Ecoroof

GreenWorks was responsible for a number of sustainable strategies for the Béranger Condominiums. The ecoroof project, the first in the City of Gresham, included 3,000 s.f. of extensive vegetated rooftop area. In addition, the project included using rooftop flow-through planters in tandem with the ecoroof for an integrated stormwater strategy that manages all of the building run-off prior to it reaching the ground. This minimized cost and maximized useable open space. Amenity areas were included, with a 1000 s.f. rooftop plaza for residents using raised pedestal paver systems, and incorporating seasonal plantings. The overall design provides stormwater management that is functional, serves as an amenity for residents, and is helpful as a marketing tool for attracting prospective buyers.

IMG_7042.JPG

Toyota Terminal 4 Facility

GreenWorks was responsible for the landscaping and riverbank enhancement upgrades of the Toyota off-loading facility at Terminal Four. The site included new offices and support facilities. The landscape design, which was developed borrowing concepts from the Willamette River Design Notebook (which GreenWorks developed), includes perimeter screening, two parking lots, and 4,800 linear feet of Willamette riverbank restructuring and re-vegetation. Ninety thousand square feet of asphalt was removed from the Willamette River floodplain to accommodate the new riverbank plantings. GreenWorks planned for and used 100% native plantings throughout the site. Roughly 500 new trees, and 11,000 shrubs were planted for the riverbank re-vegetation. This project achieved a Gold LEED® rating from the United States Green Building Council given for the incorporation of environmentally sustainable processes and materials in 2005 and the Salmon-Safe Certification Award in 2006.

DSCN0128.JPG
t4-7_reduced.jpg