Reed's Crossing Discovery Park

2018_02_27_NEA_Birdeye_Page_2.jpg

Greenworks has been working closely with Newland Communities on Reeds Crossing, a 460-acre community located in South Hillsboro. Greenworks has been tasked with designing the 23-acre Greenway which contains stormwater facilities, multi-use trails, plazas, and a nature education area. The nature education area, Discovery Park, is visioned to be part of STEM/STEAM programing for the Hillsboro Schools with education opportunities around the trail system comprised of stations for discovery and learning. Overall, Discovery Park is located centrally in Reed’s Crossing Gordon Creek Greenway.

There are stations throughout Discovery Park where children can learn about the functions and values of the stormwater facilities, wetlands and habitat.

The stations include:

·         Water Discovery –children can learn about the stormwater ponds throughout the greenway and the functions of wetlands within the park by interacting with the water that will flow into a rain garden.

·         Nurse Log Habitat - children can learn about forest species, including salamanders, and downed logs that create habitat for a diversity of species.

·         Climb and Find – this station is not only a nature play area but children can find sculpted animals in and around the log and learn about them through informational signage

·         Pollinator Habitat – children can learn about the benefits insects and birds in relation to flowering plants.  

·         Oak Savannah   - children can learn about the different ecosystems that surrounded the valley

Reeds_2018_02_27_NEA_Birdeye_Page_1.jpg

There is also an outdoor classroom and a pavilion that offer gathering spaces for educators and parents to teach children within and among the habitat. Trails throughout the greenway and the neighborhood lead to Discovery Park. The park is also connected to a school (to be built in 2020) via a neighborhood.

Reed's Crossing Oak Grove Park

Greenworks has been working with Newland Communities on the 460-acre development Reed’s Crossing. Reed’s Crossing is comprised of public and private parks. One of the private parks is Oak Grove Park.

Oak Grove Park is a 0.5 acre park where an oak grove has been preserved, hence the name. The park was designed around these oaks where the contouring land slopes up from the trees to streets creating a special enclave for rest and relaxation as well as protecting the roots of the trees. This passive recreation park has with an open lawn, meadow and series of trails that connect the community.  This park celebrates the Oregon oak grove that is still standing on the Reed’s Crossing Property.

Reeds_2018_01_16_Oak_grove_groundview.jpg

Work completed by Greenworks was conceptual design through construction documents and permitting with the City of Hillsboro. Oak Grove Park is being constructed today and will be complete by early spring 2019.

Reed’s Crossing Neighborhood Park

2018_07_02_AR_SD_FINAL_BOARDsm.jpg

GreenWorks is currently working with Newland Communities and Hillsboro Park and Recreation on the 4-acre Neighborhood Park. This park is located south of the Greenway’s Discovery Zone Park and creates a link from the Greenway to a future elementary school.

GreenWorks has been task with creating a diverse program to enhance the park and give the community a unique user experience without overlapping program between the Greenway and the future school. Other important goals include safe pedestrian access to the park from the school and Greenway and incorporate the neighborhood trail that traverses the park.

This neighborhood park is an important connection between school and park, and residential and education. Program includes a circular path that circles the park and oak tree but also connects the park to the greater South Hillsboro community by neighborhood trail. The park supports all ages and abilities and includes a large play structure, nature play, bocce ball courts, a fire pit for relaxation, a skate pod and an contemplative flowering tree grove. In addition there is a central flexible lawn space that can host sports, games, and entertainment.

GreenWorks is working with an architect to design a restroom park pavilion that will be located at one of the main entrances.

Currently the project is embarking on a land use process and is proposed to start construction in mid 2020.

 

Reed's Crossing Dobbin Park

2018_01_16_Dobbin_Park_Perspective.jpg

Greenworks has been working with Newland Communities on the 460-acre development Reed’s Crossing. Reed’s Crossing is comprised of public and private parks. One of the private parks is Dobbin Park and it is located south of the Greenway and a large wetland. The name, Dobbin, was derived from the last farmer that is still working portions of the land not currently being developed. This 0.5 acre park pays homage to Dobbin by incorporating a barn-like play structure for kids of all ages and abilities. Dobbin Park supports both active and passive recreation where people can recreate in the open lawn, take their dogs on stroll around the paths that circle the park or just relax under the shade of a preserved oak. Dobbin Park is an all ages park that has activities from little ones to grandparents and furry friends.

GreenWorks worked on concepts through permitting. This park is still under review for final permit. Construction is planned for early spring 2019.

Lane Community College Health & Wellness Center

GreenWorks provided site design for the new Health and Wellness Building and surrounding open space on the Lane Community College campus in Eugene, Oregon. The team was tasked with creating a dramatic, attractive and sustainable environment for the new academic building’s site. The resulting design demonstrates responsible environmental practices and creates an active “living” classroom for educational opportunities. Rainwater is captured and conveyed into bioswales, translating health and wellness to the physical landscape. The Health and Wellness Facility is located at a major entrance point to campus, making clear circulation and a sense of arrival essential to the design concept. The design connects the multiple levels and pathways surrounding the Health and Wellness Center to the rest of the campus, creating a clear entry sequence that maintains accessibility for all. The result is activated exterior spaces that engage and connect.

LaneCommunityCollegeHealthandWellness13Small.jpg
LaneCommunityCollegeHealthandWellness15Small.jpg

Tigard Library

GreenWorks, in collaboration with SRG Architecture, was hired by the City of Tigard to site the city’s new library and community center on one of the most pristine and pastoral pieces of property remaining in the tri-county area. The property is wedged between an existing state highway, which will be widened in coordination with this project, and a virtually untouched segment of Fanno Creek. As part of the overall site design, we were responsible for siting the building, parking, adjacent plazas, and stormwater facilities in such a manner as to protect the existing landscape forms and several significant trees. We were challenged with integrating the significant site characteristics and the proposed buildings and support facilities together into a cohesive, sustainable, and attractive development.

Sustainability issues included: preservation of existing landforms/ enhancement of views, preservation of existing vegetation, creation of Fanno Creek riparian buffers, provision of stormwater infiltration/ treatment facilities, reduction of effective impervious surfacing, and design of ecological landscaping.

DSCN0020.JPG
pres_wtext.jpg

Milwaukie Public Safety Facility

GreenWorks designed a planting plan for this facility to provide an attractive, low maintenance setting, and to create a pocket park for neighborhood enjoyment in a redeveloping area of Milwaukie. The plan also included hardscape layout / entry courtyard and overall landscape treatment. GreenWorks prepared concept plans for public review and construction drawings for planting and irrigation improvements.

Milwaukie_bldg_front.JPG

Village at Lovejoy Fountain

GreenWorks developed design review presentation drawings and construction documents for this 200 unit housing project located in the heart of Portland’s South Auditorium District, overlooking Lovejoy Fountain. Key design issues included preservation of nine large existing elms in the adjacent plaza, blending the new building in with the Second and Third Avenue Pedestrian Malls, and the need for a large portion of project landscaping to be contained in raised planters over structured parking. We were responsible for design of hardscapes (including planters, pavings, and trellises), planting and irrigation. We also designed a large cascading fountain at the entry. GreenWorks received the National Concrete Masonry Association / ASLA National Award of Excellence, 1999 for their accomplishments at Village at Lovejoy Fountain.

Vill.Love.Fount.JPG

Independence Fountain

GreenWorks designed and supervised the construction of a new fountain as the finishing touch to a street level plaza for the City of Independence. The newly constructed street level plaza was part of a Public Amphitheatre project, which was also designed by GreenWorks. The fountain serves as the public face of the Amphitheatre and as an integral part of the streetscape. It provides a focal point for the street level plaza and announces one’s arrival to the City of Independence. The fountain design includes a custom cast bronze bowl on a pre-cast concrete pedestal within a set of tiered concentric basins faced with brick. Water flows from a single jet in the bronze bowl overflowing into the basins that are linked by spillways. The lower basin incorporates a stainless steel sign inscribed with the words “City of Independence”. The tops of each basin wall incorporate a pre-cast concrete cap that serves as seating and allows the Citizens of Independence to sit and feel the water.

independence fountain.JPG

Independence Amphitheater

GreenWorks provided conceptual design, construction documents, and construction observation for this prominently located amphitheater in downtown Independence, Oregon. GreenWorks also provided cost estimates, stakeholder presentations, and constructability reviews. Project goals included the use of local or recycled materials where possible, preservation of existing vegetation, reduced water consumption, the use native plants, control of erosion, and reduced stormwater runoff. The amphitheater has become a major public gathering place for events all across the Willamette Valley.

Independence DowntownSmall.jpg
IndependenceAmphitheater_2Small.jpg
IndependenceAmphitheater_4small.jpg

Tualatin Police Headquarters

This facility is at the western edge of the civic / commercial core of downtown Tualatin. West of the project site is Hedges Creek Marsh and Sweek Pond, some of Tualatin’s most valuable and visible urban natural resources. GreenWorks’ landscape design embraces both the civic nature of the project and the project’s sensitive location adjacent to the marsh. GreenWorks’ design focuses on creating pedestrian-friendly entrances and courtyards, clear definable automobile entrances, innovative stormwater runoff management technique for the parking lots, and landscape management strategies incorporating ornamental to natural landscape types.

Tualatin_Police26_corrected.jpg

Madrona Lofts

The Madrona Lofts in the Rose Quarter of Portland offered a tremendous opportunity to rehabilitate a decaying hotel into much needed inner city, low-income housing complex. GreenWorks was part of a team of designers that analyzed the existing facilities and surrounding development for opportunities to improve both the project site and the pedestrian connections from the community, through the site, to the adjacent Rose Garden.  Applying a number of sustainable site design practices, GreenWorks provided designs focused on developing meaningful pedestrian spaces and strengthening pedestrian connections to the surrounding developments.

DSC_0084.JPG