The Encore

Located at the intersection of NW Overton and 9th Street in the heart of the Pearl District, this site is home to a 15-story condominium residential tower. GreenWorks was hired to provide landscape architectural elements for the development parcel, and adjacent public properties. GreenWorks designed a dramatic entry plaza, park lane, enhanced pedestrian areas, and a viewing garden that will be energized by stomwater runoff flowing over recycled glass. This project is targeting LEED Silver achievement.

encoresw1_sm.jpg
Rivergate_Simplot_110042_15.jpg
Rivergate_Simplot_110042_19.jpg

Beranger Condominiums Ecoroof

GreenWorks was responsible for a number of sustainable strategies for the Béranger Condominiums. The ecoroof project, the first in the City of Gresham, included 3,000 s.f. of extensive vegetated rooftop area. In addition, the project included using rooftop flow-through planters in tandem with the ecoroof for an integrated stormwater strategy that manages all of the building run-off prior to it reaching the ground. This minimized cost and maximized useable open space. Amenity areas were included, with a 1000 s.f. rooftop plaza for residents using raised pedestal paver systems, and incorporating seasonal plantings. The overall design provides stormwater management that is functional, serves as an amenity for residents, and is helpful as a marketing tool for attracting prospective buyers.

IMG_7042.JPG

Headwaters at Tryon Creek

GreenWorks provided landscape architecture services in master planning a new 2.8 acre mixed residential development near the headwaters of Tryon Creek. The project includes a variety of residential types including elderly housing, town homes, and a Portland Development Commission (PDC) built low-income apartment building. All of the new residential developments, along with an existing apartment building, were designed to be integrated with the daylighting of a tributary of Tryon Creek. The development was coordinated with many local agencies (PDC, Portland Department of Transportation, Portland Parks and Recreation Bureau, and Bureau of Environmental Services) to extend the daylighting project from the headwaters of the tributary in a park adjacent to the site, through the site and adjacent neighborhood to Tryon Creek. The goal of the developer and the design team was to incorporate the buildings, parking, plazas, bridges, and other site elements into a cohesive sustainable site development that takes full advantage of this daylighting opportunity. GreenWorks services include schematic design, design development, construction documentation, and services during construction. This project is certified LEED Silver.

Headwaters at Tryon Creek_FrontPageWeb_reduced.jpg
Headwaters- Tryon Creek swale1.jpg

Lane Community College Health & Wellness Center

GreenWorks provided site design for the new Health and Wellness Building and surrounding open space on the Lane Community College campus in Eugene, Oregon. The team was tasked with creating a dramatic, attractive and sustainable environment for the new academic building’s site. The resulting design demonstrates responsible environmental practices and creates an active “living” classroom for educational opportunities. Rainwater is captured and conveyed into bioswales, translating health and wellness to the physical landscape. The Health and Wellness Facility is located at a major entrance point to campus, making clear circulation and a sense of arrival essential to the design concept. The design connects the multiple levels and pathways surrounding the Health and Wellness Center to the rest of the campus, creating a clear entry sequence that maintains accessibility for all. The result is activated exterior spaces that engage and connect.

LaneCommunityCollegeHealthandWellness13Small.jpg
LaneCommunityCollegeHealthandWellness15Small.jpg

Village at Lovejoy Fountain

GreenWorks developed design review presentation drawings and construction documents for this 200 unit housing project located in the heart of Portland’s South Auditorium District, overlooking Lovejoy Fountain. Key design issues included preservation of nine large existing elms in the adjacent plaza, blending the new building in with the Second and Third Avenue Pedestrian Malls, and the need for a large portion of project landscaping to be contained in raised planters over structured parking. We were responsible for design of hardscapes (including planters, pavings, and trellises), planting and irrigation. We also designed a large cascading fountain at the entry. GreenWorks received the National Concrete Masonry Association / ASLA National Award of Excellence, 1999 for their accomplishments at Village at Lovejoy Fountain.

Vill.Love.Fount.JPG

Pringle Creek Community

This sustainable housing and mixed-use, 32-acre project spearheaded the redevelopment of the 275-acre former Fairview Training Center site in southeast Salem. The project incorporates sustainable design concepts for both the building types and the public infrastructure. As part of an interdisciplinary team, GreenWorks implemented a wide range of project objectives related to sustainable site design.  GreenWorks  design responsibilities included: collaboration on design of green streets and rain gardens; public recreational spaces; the Village Green open space; pedestrian / pathway  network; woonerfs; greenway enhancement; and overall landscape treatment.  The project was awarded the Land Development of the Year Award in 2007 from the National Home Builder’s Association.

IMG_6113.JPG
DSC_0182 - Copy.JPG
DSC_0188.JPG