Beranger Condominiums Ecoroof

GreenWorks was responsible for a number of sustainable strategies for the Béranger Condominiums. The ecoroof project, the first in the City of Gresham, included 3,000 s.f. of extensive vegetated rooftop area. In addition, the project included using rooftop flow-through planters in tandem with the ecoroof for an integrated stormwater strategy that manages all of the building run-off prior to it reaching the ground. This minimized cost and maximized useable open space. Amenity areas were included, with a 1000 s.f. rooftop plaza for residents using raised pedestal paver systems, and incorporating seasonal plantings. The overall design provides stormwater management that is functional, serves as an amenity for residents, and is helpful as a marketing tool for attracting prospective buyers.

IMG_7042.JPG

Southwest First and Main Office Building

The First and Main Office Building is a $100 million, 15-story office tower in the downtown Portland core with views of the waterfront as well as downtown open spaces. The building received LEED Platinum Certification and offers unique amenities, including a large- bike hub, as well a 13,000 s.f. of extensive ecoroof and a 15,000 square foot rooftop terrace. Both of these amenities work to achieve the stormwater management strategies, as well as provide habitat, reduce heat island effect, and provide a pleasant place to relax for office workers. Included in the terrace is a large open plaza zone, looping pathway for exercise, and large planters with a range of lush vegetation. Acting as an oasis in the city, these spaces add to the sustainability and marketability of this high-profile project which includes highly-efficient irrigation, quality materials, and innovative design.

_DSC0273.jpg
_DSC0196.jpg
_DSC0063.jpg
_DSC0224.jpg
_DSC0130.jpg

Expo Center Stormwater Green Wall

The new stormwater green wall recently installed at Portland’s Expo Center is the first of its kind in the United States to integrate sustainability, art, and science for managing stormwater runoff.

The Portland EXPO Center Stormwater Green Wall, designed by a team led by GreenWorks, PC, is an innovative and unique project that represents the next step in creative stormwater management solutions, by taking roof-runoff and routing it through a series of vegetated planters mounted to a vertical wall structure. The Expo Center Stormwater Green Wall isn’t a traditional bioswale or garden. Instead, it effectively uses the available vertical square footage of the existing building to provide stormwater filtration for the 9,400 square foot roof.

Standing 30-feet tall and 60-feet long, the free-standing, artistic structure is made of steel and aluminum and is adorned with soil and vegetation native to Oregon, particularly the Columbia River Gorge. Because of the stormwater wall’s prominent location, it was important that the design fit within the context of the existing site and complement the existing postmodern style of architecture. This was accomplished by giving particular attention to forms and materials that were used. The form of the stormwater channels relate to forms evident on the existing building and the hexagons provide a decorative element that ties in subtly to the EXPO’s logo and branding effort. This project was constructed in 2014.

expostormwaterwall_website_061918_02.jpg
expostormwaterwall_website_061918_03.jpg
expostormwaterwall_website_061918_01.jpg

Russellville Commons

Russellville Commons, located adjacent to the TriMet MAX stop at E Burnside and SE 102nd Avenue, is a three- to four-story assisted living facility with group care units for Alzheimer patients built atop an underground parking garage. It is one of the first multi-family developments in Portland’s Gateway District, part of the 1996 Outer Southeast Communtiy Plan’s densification initiative.

GreenWorks is designing streetscape improvements for Phase III, as well as an interior courtyard space that includes a memory care courtyard and a fountain. Significant streetscape elements include flow through planters that manage the building’s roof runoff along E Burnside and SE Ankeny Streets, and an entry plaza with special paving along and across SE 103rd Avenue extending to the Phase II section of the project. The interior courtyard space includes sculptural walls that provide a variety of spaces for individuals and for group interaction, as well as a tree-covered outdoor dining area. A circular vegetated swale handles courtyard stormwater runoff and provides a central landscape feature that echoes notions of healing and tranquility for the building’s residents.

DSC_7265.JPG
IMG_1178.JPG
img_1199.jpg
Russellville_1_plan.jpg